Hetmańska 8,
Białystok, 15-727

Kategoria:

JADŁOSPIS

Przedszkole "Świat Zucha"

29.07.-09.08.2019r.

Data: dzień tygodnia

 

Śniadania

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek 29.07.2019

Zupa mleczna z płatkami zbożowymi(*1,7), bułka kajzerka(*1), masło(*7), polędwica wieprzowa (*1,6,7,9,10), ogórek świeży, herbata owocowa

Zupa pomidorowa(*1,7,9), potrawka z piersi z kurczaka w sosie serowo- marchewkowym (*1,7,9), ryż z papryką,  kompot

Serek waniliowy(*1,7), chrupki kukurydziane, porcja owocu, kompot

Wtorek 30.07.2019:

Parówka z szynki(94% mięsa)(*1,6,7,9,10), ketchup ( 198g pomidorów na 100gram produktu),ciemne pieczywo(*1), masło(*1), szczypiorkiem, herbata owocowa

Zupa koperkowa(*1,9), kotlet białoruski(*1,9), kasza jęczmienna, surówka z gotowanych buraków, kompot

Ciasto biszkoptowe z jabłkami - niskosłodzone(*1,3), niesolone pestki dyni(*5,8), kompot

Środa 31.07.2019:

Ciemne pieczywo(*1), masło(*1), szynka z indyka(*1,6,7,9,10), papryka, kawa inka z mlekiem(*1,7) Zupa kapuśniak z młodej kapusty(*1,7,9), pierogi z serem białym i polewą śmietanową(*1,7), kompot

Muffinka cynamonowa -  niskosłodzona(*1,3), porcja owocu, kompot

Czwartek 01.08.2019:

Bułka pełnoziarnista(*1), masło, kiełbasa krakowska parzona, ogórek świeży, jogurt owocowy, herbata owocowa(*1,6,7)

Zupa szpinakowa(*1,7,9), filet z kurczaka(#)(*1,3), kasza pęczak, surówka z marchwi z jabłkiem,  kompot

Gofry z płatkami owsianymi -  niskosłodzone(*1,3), 100% sok owocowy(*1)

Piątek: 02.08.2019:

Ciemne pieczywo(*1), masło, ser żółty, pomidor, maślanka owocowa, herbata owocowa(*1,7)

Zupa botwinka (*1,7,9), paluszki z fileta rybnego(*1,3,4), ziemniaki, ogórek małosolny, kompot Bułeczka maślana(*1,3,7), porcja owocu, kompot
Poniedziałek 05.08.2019;

 Bułka pełnoziarnista(*1), masło, wędlina wieprzowa, papryka, kawa zbożowa z mlekiem(*1,6,7,9,10)

Zupa ryżowa z warzywami (*1,7,9), makaron z sosem bolognese z mięsem wieprzowym(*1,3), kompot

Jagodzianka(*1,3), sok marchwiowy(*1)

Wtorek 06.08.2019:

Ciemne pieczywo z masłem(*1,7), polędwica z indyka, ogórek świeży, herbata owocowa(*1,6,7,9,10)

Zupa jarzynowa(*1,7,9), pieczeń rzymska z sosem własnym(*1,3), kasza gryczana, pomidor z cebulką, kompot

Kasza manna na mleku  z cynamonem i jabłkiem(*1), pieczywo ryżowe, kompot

Środa 07.08.2019:

Ciemne pieczywo(*1), masło(*7), szynka wieprzowa, pomidor, kawa inka z mlekiem(*1,7)

Zupa ogórkowa(*1,7,9), kakaowe naleśnik z serem białym i polewą z jogurtu owocowego(#)(*1,7), kompot

Chałka z masłem(1,3,7), porcja owocu, kompot

Czwartek 08.08.12019:

Zupa mleczna z makaronem(*7), bułka pełnoziarnista(*1), masło(*7), polędwica drobiowa (*1,6,7,9,10), ogórek świeży

Zupa rosół z makaronem (*1,7,9), kotlet ze schabu w cieście(*1,3), kasza kus kus, sałata ze śmietaną, kompot

Placuszki z gruszką(*1,3), porcja owocu, kompot

Piątek 09.08.2019:

Kakao z mlekiem(*1,7), bułka pełnoziarnista(*7), masło(*7), twarożek śmietankowy(*7), szczypiorek Barszcz czerwony(*1,7,9), pieczony filet rybny(*1,3,4), ziemniaki, surówka z marchwi, kompot

Ciasto waniliowe - niskosłodzone(*1), pestki słonecznika(*5,8), kompot

* Alergeny występujące lub mogące występować w  poszczególnych daniach bądź składnikach dań.

 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
  3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
  4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  6. Skorupiaki i produkty pochodne;
  7. Jaja i produkty pochodne;
  8. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  9. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  10. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  11. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  12. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  13. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
  14. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  15. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  16. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  17. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  18. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  19. b) laktitolu;
  20. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  21. Seler i produkty pochodne;
  22. Gorczyca i produkty pochodne;
  23. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  24. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  25. Łubin i produkty pochodne;
  26. Mięczaki i produkty pochodne.

 

# - danie smażone